Extraljus monterad på Folkan

Att Sverige är ett enastående vackert land, det är vi flera som skriver under på. Allt från höga fjäll, djupa dalar, bäckar, åar och hav. Sverige har kalmark och tät skog. Frukt och bär och en gudomlig grönska. Det här är egentligen anledningen till att jag tagit på mig att resa landet upp och ner, ner och upp, tills jag sett vartenda litet hörn av det som är mitt hemland.

Jag reser med hjälp av min bil. Det är tur att det är en dieselmodell, då bensin hade satt käppar i hjulet med sina höga priser. Min bil är modell retro Volkswagenbuss, eller Folkabuss som det heter i folkmun. I baksätet har jag en stor madrass utlagd och jag har gjort mig ett litet sovrum där bak. Det är alldeles perfekt för de dagar då jag inte lyckas ta mig till en organiserad campingplats.

Utöver mitt gardinbeklädda sovrum så har jag även sett till att Folkan har ordentliga lysen, för det är viktigt med bra belysning. Min dygnsrytm är ju helt uppåt väggarna och följer min egen biologiska klocka snarare än det av samhället uppstyrda schemat. Med detta sagt har jag även uppdaterat bilen med extraljus. Jag tog en uppsättning smidiga och slimmade med kombinerad ljusbild (både bred och lång). Mer som en rolig grej valde jag även lampor som hade val av orange positionsljus.

När man färdas i bil såhär mycket och under långa stunder i taget så är säkerheten a och o. Jag har mött många fordon på vägen som skulle gjort rätt i att se över sin bilbelysning innan de begav sig ut i de småländska skogarna. Lamporna jag köpte såg jag som en slags investering mer än någonting annat. Att synas, inte bara för dina medtrafikanter, men även för vilt, är viktigare än vad man tror. Det jag också tänkte, även om det kanske är lite långsökt, är att jag kan tända de orangea positionsljusen om olyckan är framme. På så sätt syns jag ännu bättre om jag skulle tvingas stå parkerad i vägrenen någonstans.

Utöver externa extraljus som jag handlade från Ljusgiganten.se så fick sig även bilens originallyktor sig en uppdatering i form av just nya helljus. Just för de där stunderna när man verkligen måste kunna se ordentligt, men det är inte tillräckligt dålig sikt för att slå på extraljusen. Helljusen jag köpte var i en medium-klass, alltså inte de dyraste på marknaden men inte heller premiumsortimentet. De gjorde dock en otrolig skillnad från mina 70-tals halogenlampor som hade samma effekt som en stark glödlampa. Med de nya helljusen fick jag framförallt upp sikten i vägrenen, vilket var precis det jag behövde.